Recept koekjes

Hieronder mijn recept voor de cookies:   Ingrediënten
  • 290 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda (geen bakpoeder!)
  • 230 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram kristalsuiker
  • 110 gram rietsuiker 
  • 110 gram bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels vanille-extract 
  • 2 grote eieren
  • 100 gram Dr Oetker Chocolate chips
  • 120 gram melk chocolade in stukjes gechopt
  • 120 gram puur chocolade in stukjes gechopt
  • Staande mixer of handmixer
  • Met bakpapier beklede bakplaat
Bereidingswijze Verwarm de oven voor op 175 graden.
  Roer de bloem en baking soda door elkaar. Mix de boter met de drie soorten suiker in een staande mixer of met een handmixer. Het moet glad en luchtig worden, waarbij de suiker (bijna) geheel opgelost moet zijn. Dit kost wel wat tijd, zeker niet te vroeg stoppen!  Voeg het zout, de vanille en eieren toe aan de boter. Mix een minuut.   Meng de bloem erdoor (voorzichtig met de mixer of handmatig met een spatel). Doe dit niet te lang, anders activeer je de gluten en wordt het deeg taai. Roer de chocolate chips erdoor. Zodra het gemengd is, stoppen met roeren!   Wil je grote koekjes? Verdeel het deeg dan in balletjes ter grootte van een golfbal, anders de helft kleiner. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, maar zorg dat er genoeg ruimte tussen de koekjes zit: ze worden namelijk twee keer zo lang en twee keer zo breed! Je zult dus het deeg over meerdere bakplaten moeten verdelen. 
  Bak de koekjes 9 tot 11 minuten op 175 graden. Laat afkoelen op een rekje. Wellicht zien ze er nog te zacht uit, maar don't worry: zo zijn ze juist heerlijk chewy! Voor de iets knapperige variant moet je de koekjes iets langer in de oven laten zitten.
  Als je teveel deeg hebt gemaakt kan je het ook prima invriezen. Maak er alvast balletjes van en stop ze afgedekt in de vriezer. Als je ze gaat bakken moet je rekening houden met 2 minuten extra tijd in de oven als ze direct uit de vriezer komen.