Heren 5 pakt punten in seizoensopener tegen Vips

Heren 5 gaat het seizoen voortvarend van start met een zwaar bevochten overwinning in de Pathmoshal: 3-2 winst.

In een afgeladen Pathmoshal trad het Heren 5 van Harambee donderdag 26 september aan tegen het vierde herenteam van Vips Bardot. Zeker weten doen we niet, maar wellicht hadden de Vips vanwege ongeregeldheden vorig seizoen een thuispubliekverbod, het publiek op de tribunes van de Pathmoshal bestond namelijk louter uit Harambeeërs (zeker een stuk of 15, druk dus!).

De sfeer was geweldig en het was meteen duidelijk dat thuis spelen tegen Harambee in de Pathmoshal niet per se een thuisvoordeel oplevert. Zeker niet tegen Heren 5, dat in de maanden september/oktober vaker in de Pathmoshal dan in de eigen Sporthal te bewonderen zullen zijn.

De bezoekers gingen voortvarend van start. De service liep er lekker in en de aanval liep ook wel aardig, al bleven de Paars-Oranje leeuwen moeite houden met het vechtvolleybal van de thuisspelende ploeg. Een comfortabele drie punten voorsprong bij 19-16 werd al teniet gedaan en langzaamaan kwamen de bezoekers langszij. Harambee leek te lijden aan een euvel waar ze al sinds haar conceptie mee te maken heeft: ingespeeldheid aan het begin van het seizoen. De Vips profiteerden maximaal van de miscommunicatie aan onze kant en pakten uiteindelijk de set met 25-23.

Er was dus werk aan de winkel, dat was duidelijk. Met de opstelling op een aantal posities gewijzigd begon Harambee knallend aan het tweede bedrijf. Het vuurwerk dat er op het voorbereidingstoernooi twee weken geleden bij vlagen van af spatte begon hier en daar weer een beetje door te schemeren. Het spel was slim, snel en vertoonde een combinatie van goed verdedigen en met venijn aanvallen: een 25-14 setwinst was veiliggesteld.

Waar de tweede set duidelijk voor de studenten was, liep het in de derde toch anders. De miscommunicaties kwamen weer om de hoek kijken, maar ook serverend daalde het door de ondergrens: vier services op rij gingen uit of in het net. Doordat de pass minder liep werden de sets onnauwkeuriger en raakte de aanval haar tanden kwijt, wat een vicieuze spiraal naar minder spel oplevert. Heren 5 had moeite de tegenstander tot fouten te dwingen, waardoor het maken van persoonlijke fouten een kwestie van tijd was. Het is niet dat de set kansloos verloren ging, maar door op deze manier te spelen werd te weinig gedaan om de overwinning veilig te stelling: 25-20 verlies.

De missie voor de vierde set was dus duidelijk: een vijfde set afdwingen. Het gebrek aan ingespeeldheid werd vakkundig verbloemd met hard werk en vechtvolleybal. In combinatie met een aantal goede services, een sterke verbetering ten opzichte van de derde set, kon de setoverwinning veiliggesteld worden. Het spel werd beter en de Vips hadden hier onvoldoende antwoord op. Dat het eigen publiek er achter ging staan hielp uiteraard ook enorm: 25-18 setwinst.

Een beslissende vijfde set was dus een feit. Waar de heren op ietwat-hogere-leeftijd-dan-wij wellicht de eerste pijntjes en krampjes van zo'n seizoensstart in de benen begonnen te voelen bleek Harambee vastberaden op het behalen van dat belangrijke derde punt. Waar de wedstrijd over het algemeen een verhaal van pieken en dalen was, leek die ban nu doorbroken. De lijn uit de vierde set werd moeiteloos voortgezet naar de vijfde en daarmee was de overwinning van de wedstrijd in de pocket: 15-9 setwinst en daardoor drie punten terug naar de campus.

Alhoewel het gevoel dat er meer in had gezeten blijft knagen, is winst in de eerste competitiewedstrijd een prima uitslag voor Harambee. Lekker gewinst dus.

Donderdag 3 oktober spelen we weer in de Pathmoshal, om 21:00 uur tegen Twente '05. Publiek is van harte welkom!