Heren 4 draagt rode lantaarn eindelijk over

Heren 4 sluit het seizoen af met een 3-1 overwinning op Kerkemeijer Gemini Borculo en mag blijven hopen op lijfsbehoud. Hiermee nemen de heren na 20 competitiewedstrijden eindelijk afstand van de laatste plek.

In een kolkend sportcentrum moest het gaan gebeuren: de tweede winstpartij op rij tegen de grote concurrent om de laatste plek Gemini Borculo. In de heenwedstrijd werd de eerste overwinning van het seizoen geboekt (3-1 winst) en deze avond moest dat trucje minimaal herhaald worden (3-2 was namelijk niet genoeg).

Heren 2 was vroeg klaar en zodoende konden we eerder dan verwacht aantreden op veld 2. Naast ons moest Dames 1 kampioen gaan worden, dus we rekenden op veel publiek op de tribune die in ieder geval met een schuin oog onze wedstrijd konden volgen.

Stipt om 21:00 uur klapten we de handen onder luid gejoel tegen elkaar en stapten we binnen de lijnen van het veld. Voor de laatste keer dit seizoen mochten we het thuispubliek en onszelf met volleybal vermaken. Heren 4 kwam furieus uit de startblokken en wist direct een kleine voorsprong te pakken. Ook voor de tegenstander was het direct duidelijk dat minder dan winst voor ons niet goed genoeg was. Met sterke aanvallen op zowel midden, diagonaal als buiten én met een attente blokkering werd de eerste set met relatief gemak binnengehengeld: 25-17 winst.

Op dit moment staat Heren 4 virtueel gelijk met Gemini, maar op saldo zouden zij formeel nog de 10e plek bezetten. De rode lantaarn bleef vooralsnog in het bezit van Harambee, maar bij winst in de tweede set was afgesproken dat we hem op de bank zouden achterlaten bij een setwinst (en dus een virtuele tiende plek). De tweede set begon Harambee wederom sterk en werd de voorsprong al snel comfortabel uitgebouwd tot 12-7. Naar aanleiding van de eerste set had Gemini een aantal positiewisselingen en personele wisselingen doorgevoerd in de hoop sterker voor de dag te komen, maar initieel leek dit weinig effect te hebben. De marge van circa 5 punten bleef relatief stabiel behouden tot halverwege de set, waarna Gemini er plots een aantal keer onverwachts sterk uitkwam. De aanval van Harambee ging wat slordiger waar de blokkering van Gemini een aantal keer scherp stond. De dreiging hing er al en boven de twintig viel het evenwicht helaas de andere kant op: 23-25 verlies van de set.

De rode lantaarn ging toch weer mee en bleef aan Paars-Oranje zijde. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Het credo voor Harambee was simpel: ontspannen blijven spelen en lekker je eigen ding blijven doen. Spreiding houden in de aanval en de blokkering van de tegenstander laten lopen. Hard werken zodat makkelijker verdedigd kan worden en al dat soort volleybalclichés. Maar het mag dan cliché zijn: het had wel het gewenste effect. De set ging redelijk gelijk op maar Heren 4 had anders dan in de tweede set altijd duidelijk het vermogen zich met verzorgd volleybal goed onder de druk van Borculose zijde uit te spelen. De set werd dan ook met 25-21 gewonnen.

Waar het in de tweede set niet lukte door te drukken, lukte dat in de vierde set wel. De stijgende lijn vanaf de derde set werd moeiteloos doorgetrokken en de ene scherpe aanval na de ander kwam er uit. Zowel aanval, blokkering als verdediging voerde de taken met verve uit waardoor voor de Borculoërs snel duidelijk werd: de 10e plek waren ze kwijt. Een plezierige vierde set werd dan ook met een comfortabele voorsprong afgesloten: 25-16 setwinst en dus met 3-1 winst de vierde wedstrijd op rij waar punten worden gepakt.

Voor ons zit het seizoen er op, maar Gemini heeft nog een wedstrijd te spelen tegen Twente '05, zeker is de handhaving dus nog niet. Toch was het vertrouwen voldoende om de rode lantaarn officieel over te dragen aan de concurrent. Tijdens het gezamenlijk nadrinken met de tegenstander is direct afgesproken nog eens een oefenwedstrijd tegen elkaar te spelen, mogelijk bij het VBT of anders ergens rond de winterstop.