Recept Shortbread

Een makkelijke taart maken die je eigenlijk niet kan verkloten maar wel super lekker is? Dan is dit misschien een goede! Millionaire shortbread, soort van Twixtaart. Dit was een van de eerste taarten die ik ooit voor Harambee gemaakt heb, vroeger toen we nog met de stoomauto naar wedstrijden gingen. En een pluspunt je kan ook dikke vrienden maken met de rest van de vereniging, hij is super machtig dus je krijgt m never nooit met alleen je team op.

Ingrediënten:

  • 395gr gecondenseerde volle melk(blik)
  • 250 gr tarwebloem
  • 75 gr witte basterdsuiker
  • 350 gr ongezouten roomboter
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 200 gr pure chocolade

Heb jij nou net als ik geen weegschaal? Dan is er een lifehack, je kan googlen bv hoeveel ml 250 gram bloem is, en dus je maatbeker gebruiken! Heb je ook geen maatbeker? Dan hoop ik dat goed kan gokken...

1.       Zet het ongeopende blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met de tang uit de pan en laat 30 min. afkoelen. Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 °C.

2.       Vet de bakvorm in met boter, bekleed met bakpapier en vet weer in met boter.

3.       Doe de bloem met de basterdsuiker in een kom. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels. Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg en verdeel met je handen gelijkmatig over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak in ca. 30 min. in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

4.       Smelt de rest van de boter in een steelpan. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe verhit al roerend met een garde tot je weer een gladde karamel hebt. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Dit duurt ca. 1 min. Verdeel over het shortbread en laat minimaal 30 min. afkoelen.

5.       Breek de chocolade in stukjes. Breng een pan met een laagje water aan de kook en draai het vuur laag. Hang er een iets kleinere pan of vuurvaste kom in, deze mag het water niet raken. Laat de chocolade hierin smelten (au bain-marie). Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 min. afkoelen. Zet vervolgens 30 min. afgedekt in de koelkast

6.       Wil je het extra fancy maken? Dan zou je nog met een rasp en witte chocolade wat krullen op de taart kunnen maken voordat de pure chocolade afkoeld. Of glitters? Of noten? Keuze is reuze